2013 őszén érkezhet az új Xbox

A jövő év októberében vagy november elején mutatkozhat be az Xbox 360 utódjának számító konzol. A készülék hatszor nagyobb teljesítményre lesz képes, mint az Xbox 360. 

 Az IGN számos információt közölt a következő generációs konzolról és gyakorlatilag megerősítette a Fudzilla és a SemiAccurate korábbi beszámolóit. A Fudzilla arról számolt be, hogy a következő generációs konzol chipsetjeinek gyártása már tavaly decemberben elkezdődött. A SemiAccurate arról írt, hogy az Xbox következő generációja esetében már hetekkel ezelőtt elérték az úgynevezett "tape out" státuszt, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is lezárult a munka tervezési szakasza. Az IGN úgy vélte, hogy a játékfejlesztők augusztusban kaphatják meg az első készülékeket.

Az Xbox 360 utódjának számító termék egy System on a Chipre (SoC), ezen belül is egy PowerPC processzorra és egy minden bizonnyal módosított Radeon HD 6000-es grafikus chipre fog épülni, ami nagyjából olyan teljesítményre lesz képes, mint a Radeon HD 6670. A chipset kódneve Oban lesz, s az IBM, illetve a Globalfoundries közösen fogja gyártani. Az Oban chipek 32 nanométeres gyártási eljárással készülnek. A hivatalos bejelentésre 2012 végén lehet számítani.A modellek szerint az új konzol hatszor nagyobb teljesítményre lesz képes, mint a PlayStation 3 vagy az Xbox 360, s 20 százalékkal nagyobbra, mint a Wii U. A HD 6000-es GPU-k nem csak a DirectX 10-et, hanem a DirectX 11-et is támogatják, mindez lehetővé teszi összetettebb grafikus effektek használatát. Emellett az új GPU optimalizáltabb lesz az 1080p-s felbontású játékok futtatására, azonban ehhez az Xbox 360-asban használtnál több grafikus memóriára lesz szükség. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új konzol mennyiért lesz kapható.

A múlt héten vált ismertté, hogy az Xbox következő generációjának elkészítését egy új szakember, Dave Cutler, a Windows NT korábbi vezető fejlesztője fogja felügyelni. Az új konzol messze nem csak játékra lesz alkalmas, hanem akár multimédiás központ is lehet.

 

 

Forrás: www.sg.hu