Az Android 3.0 megdrágítja a tábla PC-ket

Néhány gyártó szerint a mobil operációs rendszer tábla PC-kre szánt verziója túlságosan felhajtja a költségeket, így maradnak a korábbi változatnál az alacsonyabb ár reményében. 

A BetaNews oldalán megjelent cikkben arról olvashatunk, hogy a spanyolországi Alicante városában összegyűlt nagyjából 300 újságíró és blogger - mintegy a berlini IFA-ra készülve - megismerhette a több mint egy évtizede LCD-kijelzőket gyártó HannStar véleményét ebben a kérdésben. A cég európai termékmenedzsere ugyanis elmondta, hogy az Android 3.0 hardveres követelményei túlságosan megdobják a végső árat, ezért egyelőre maradnak a korábbi, 2.2-es verzió mellett.

A gyártó eddig egyetlen saját táblát dobott piacra, 10.1 hüvelykes kijelzővel (1024 x 600 pixel felbontás mellett), Tegra 2 processzorral, 16 GB-os belső tárolóval, a már említett szoftverrel ellátva azt. Májusban egy második példánnyal készülnek, amely szintén az Android 2.2-re épül, a harmadik negyedévben pedig érkezik majd a család harmadik tagja, immár Android 3.0-val, némileg magasabb áron - a pontos útitervet, valamint képeket és videókat itt láthatunk a készülékekről.


Fontos eltérés, hogy míg a korábbi szoftverrel 400 euró alatt tudják tartani a kereskedelmi árat, addig ez az Android 3.0 esetében már nem megy, márpedig azt több lap és piackutató cég felméréséből tudjuk, hogy a vásárlók jó része valahol itt húzza meg a határvonalat. Példaként említik, hogy a Motorola Xoom 600 és 800 dollár közötti áron kapható a tengerentúlon, a Verizon kínálatában, ami túlságosan magas - itt egyedül bizonyos funkciók, mint például a 3G/4G mellőzésével, avagy kétéves hűséggel közelíthetünk az alsó határhoz, ez pedig nyilván nem a legjobb opció a többség számára.

A HannStar azzal indokolja a fontos különbséget, hogy az Android 3.0 esetében (többek között) HD-kijelzőt kell biztosítaniuk a gyártóknak, ez pedig önmagában jelentős többletköltséget jelent. Könnyen előfordulhat tehát, hogy több cég követni fogja példájukat, és maradnak a korábbi, okostelefonokra szánt verzió mellett, amit pedig nyilván a Google nem néz majd jó szemmel.

A cég egyébként egyetért az Apple-lel a kijelző méretét illetően - ők sem hisznek a 10 hüvelykesnél kisebb példányokban, ezért is választották a fenti dizájnt saját megoldásuknál.


Forrás: www.sg.hu