Windows 8 - újabb képek és részletek

 

 

A napokban újabb információk és képek kerültek fel a webre a Microsoft következő generációs operációs rendszeréről

Egy kínai oldalnak sikerült szert tennie néhány képernyőfotóra és némi újabb információra a Microsoft jelenleg még erősen fejlesztés alatt álló következő generációs operációs rendszeréről. Ez utóbbiakból többek között az derül ki, hogy a Windows 8 villámgyorsan lesz képes feltelepülni a gépre, szintén pillanatok alatt meg tud majd válni a legragaszkodóbb vírusoktól, és minden korábbinal szorosabban lesz integrálva a Microsoft webes szolgáltatásaival is.

Az oldalon megjelent információk szerint a jelenleg harmadik mérföldkövénél (M3) tartó Windows 8 alig nyolc perc alatt települt fel a teszteléséhez használt gépre. Utóbbi ugyan 8-magos processzorral és 24 GB RAM-mal volt szerelve, de a magok száma és a memória mennyisége a tapasztalatok szerint nem igazán gyorsítja a telepítést, és például egy Windows 7 ugyanerre a konfigurációra nagyjából háromszor ennyi idő alatt kerül fel. Ugyanakkor sejthető, hogy mivel az operációs rendszerbe számos új dolog belekerül majd kiadásáig, végső változatában azért nem lehet majd ilyen gyorsan a gépre varázsolni.

Állófelvétel mellett immár videó is választható lesz "profilkép"-nek

Ettől függetlenül az új rendszer azért gyorsabb lesz elődjénél, és például egy komolyabb vírusfertőzés vagy fatális félrekonfigurálás esetén percek alatt helyre tudja majd magát állítani. A Windows 8 ugyanis állítólag egy a rendszert alapállapotba hozó funkciót is tartalmaz majd, amely alig 2 perc alatt visszaállítja a rendszert működését, amihez ráadásul a telepítő DVD-re sem lesz szükség. Ehelyett a rendszer magán a merevlemezen - vélhetően egy rejtett partícióban - tárolja majd a szükséges adatokat és állományokat amik segítségével a baj megtörténte után anélkül hozza ismét működőképes állapotba a rendszert, hogy azt szervízbe kellene ehhez szállítani.

Az új rendszer automatikusan bejelentkeztet majd a Windows Live ID fiókba, amelyről a tálcán is lesz látható visszajelzés

Szintén a kényelmet szolgálja majd a Windows 8 egy harmadik újítása is, amely alapvetően a már korábban kiderült cloud-integrációhoz köthető, de mégis a legtöbb felhasználó számára minden bizonnyal könnyebben érthető és hasznosabbnak tűnő dolog lesz. A rendszerbe ugyanis integrálásra kerül majd a Windows Live ID authentikáció is, ami azt jelenti, hogy a felhasználók a rendszerbe bejelentkezéskor egyszermind a Microsoft online szolgáltatásaiba is belépnek majd, amiket ezek után transzparens módon érhetnek el anélkül, hogy webezéskor még külön azokba is be kellene jelentkezniük. Az aktuálisan belépett felhasználó Live ID profilját egyébként a tálca is tartalmazni fogja, ahonnan közvetlenül el lehet majd érni az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokt és beállításokat is.

A Windows 8 egyébként a már korábban kiszivárgott információk alapján várhatóan legkorábban csak a jövő év végén jelenik majd meg PC-kre, bár a jelek szerint egy a táblagépekre szánt egyszerűbb kiadása már talán idén elérhetővé válhat. Az új rendszer az itt említett újításokmellett vélhetően egy teljesen új alapokra helyezett, 3D-s grafikus felhasználói felülettel és igen szoros felhő-integrációval érkezik majd.

Forrás: pcforum.hu